11. – 16. marts 2024

Kursus nr. 11

Standardpris kr. 5.550,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i marts 2025. KLIK HER

 

Hvor kommer vi fra? Det kan de fleste give et nogenlunde klart svar på. Men hvor skal vi hen? Det spørgsmål kan det være meget vanskeligere at forholde sig til – ikke mindst i en tid, hvor rigtig meget er under hastig forandring.

Tidligere vedtagne kendsgerninger om krig og fred, sandhed og løgn, moral og etik anfægtes og angribes fra mange vinkler, stærkt hjulpet af ny digital teknologi.

På dette kursus leder vi efter mening i galskaben. Og vi gør det i selskab med kompetente, vidende og inspirerende mennesker med noget på hjerte.

Vi kalder det anvendt livsfilosofi – tilsat fælles oplevelser, sange, musik, samvær og med højt til loftet og langt til horisonten i Østjyllands smukke natur.

UDFLUGT
Aarhus med bydelene NYE og Aarhus Ø

MEDVIRKENDE
• Mette Bock, sognepræst, tidl. kirke- og kulturminister
• Bodil Jørgensen, skuespiller
• David Bugge, leder af K.E. Løgstrup Forskningscenteret og lektor i teologi ved Aarhus Universitet
• Jesper Theilgaard, meteorolog, forfatter
• Malene Fenger-Grøndahl, journalist og forfatter
• Morten Hesseldahl, forfatter, tidl. direktør for Gyldendal
• Kirsten Jacobsen, journalist og forfatter
• Eva Marie Bach, tidl. højskoleforstander
• Hanne Odgaard, pianist
• Jens Hostrup, musikpædagog og musikskoleleder
• Per Iversen, sanger og skuespiller
• Niels Erichsens Trio

KURSUSLEDERE
Jørgen Koldbæk, journalist, tidl. direktør Skandinavisk Film Kompagni
Aage Augustinus, tidl. højskoleforstander

Program

MANDAG DEN 11. MARTS

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset

15.30Her fra min verden går
v/ Mette Bock


Mette Bock har boet i samme sogn hele sit liv, og i dag er hun sognepræst i Østjylland. Tidligere har hun været folketingsmedlem for Liberal Alliance, kultur- og kirkeminister, direktør i Muskelsvindfonden, journalist på Jyllands-Posten, chefredaktør og administrerende direktør for JydskeVestkysten, prorektor på Aarhus Universitet og direktør for DR’s programproduktion.
Hun kan således berette om et liv med mange omskiftelser og et stort samfundsengagement.

Kl. 19.30 En forårsaften med højskolesangbogen
v/ Hanne Odgaard og Aage Augustinus

 

TIRSDAG DEN 12. MARTS

Kl. 10.00 Kunsten at skrive på virkeligheden – om Tage Skou-Hansen
v/ Aage Augustinus
”Der må ske noget i livet, før der kan ske noget i kunsten”. I forfatteren Tage Skou-Hansens (1925 – 2015) eget liv skete der i de sidste besættelsesår dét, der på afgørende vis satte sig dybe spor i et omfattende forfatterskab, hvor det tydeliggøres, hvor afhængige vi er af dem, der gennem levet liv og egne erfaringer i deres kunst udtrykker førstehåndskendskab til værdierne.
I sine 7 romaner om Holger Mikkelsen tager Tage ­Skou-Hansen livtag med sin egen historie og den store samtidshistorie. Med sin troværdige menneskeskildring og sit realistiske tidsbillede af Danmark fra besættelsestiden og frem til år 2000 er der tale om en nyklassiker i dansk litteratur.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 I begyndelsen var historien
v/ David Bugge

Hvad vil det sige, at menneskelivet er en historie? Hvem fortæller i sidste instans vores historie? Og hvordan kan opdigtede historier påvirke vores eget liv?
Med eksempler fra litteraturens, filmens og filosofiens verden reflekterer foredraget over fortællingens styrker (og svagheder) med hovedfokus på løgnens og sandhedens forbandelser og velsignelser.
Foredraget kommer bl.a. omkring Karen Blixen, K.E. Løgstrup, Astrid Lindgren, Lars von Trier og Karl Ove Knausgård og ind på eksistentielle temaer som død, kærlighed, trøst og livsmod.

Kl. 19.30 På strejftog med H.C. Andersen
v/ Per Iversen og Jens Hostrup

En tur ind i eventyrdigterens forunderlige verden – med sang, musik og oplæsning.

 

ONSDAG DEN 13. MARTS

Kl. 10.00 Film: »Toves værelse«
Vi tager i Biffen i Odder og ser den danske spillefilm »Toves Værelse«, instrueret af Martin Zandvliet og med Paprika Steen og Lars Brygmann i hovedrollerne. Det er et intenst ægteskabsdrama, der henter sin inspiration i forfatteren Tove Ditlevsens stormfulde samliv med Ekstra Bladets chefredaktør Victor Andreasen – en historie om livets udfordringer, store følelser, kærlighed og had. Filmen bygger på et teaterstykke af Jacob Weis og kommer efter en periode med fornyet interesse for Tove Ditlevsens forfatterskab, der bl.a. omfatter digtsamlingerne »Pigesind« og »Kvindesind« og romanerne »Man gjorde et barn fortræd« og »Barndommens Gade«.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl. 15.30 At leve med klimaforandringer
v/ Jesper Theilgaard

Klimaforandringerne er blevet et fælles vilkår for os alle. Der er stort fokus på at begrænse forandringerne, men vi kommer til at leve med de forandringer, som allerede er sat i gang. Det skal vi have nogle værktøjer til, så det ikke bliver alt for uoverskueligt, mener Jesper Theilgaard, der i mange år præsenterede vejrudsigter i Danmarks Radio. I dag driver han virksomheden Klimaformidling og mener, at det vigtigste redskab i kampen for klodens fremtid er viden og folkeoplysning.

Kl. 19.30 Fra ateist til katolik – en trosrejse med stop i Rumænien, Syrien, Tyskland og Danmark
v/ Malene Fenger-Grøndahl

Fra et ungdomsliv som ateist til et voksenliv som troende kristen – først som medlem af folkekirken, siden som katolik. Malene Fenger-Grøndahl fortæller i dette foredrag om sin trosrejse. Om hvordan Gud har virket ind på hendes liv, og hvilke overvejelser har hun gjort sig undervejs. Om sine møder med mennesker og miljøer i Mellemøsten og Europa, som har haft afgørende betydning for hendes trosliv – og om helgener, forbøn og inspiration fra klosterlivets spiritualitet.

 

TORSDAG DEN 14. MARTS

Kl. 09.00 Heldagsudflugt til Nye og Generationernes Hus

Giver det mening, hvor vi bor? Eller skulle vi prøve noget helt andet? På dagens udflugt søger vi inspiration – først i den nordlige udkant af Aarhus, hvor der i disse år skyder en helt ny by op på den bare mark. Byen har fået navnet Nye og det er ambitionen, at den skal være bæredygtig både i miljømæssig, økonomisk og social forstand. Bag projektet står den private virksomhed Tækker Group, og arkitekten Bjarke Ingels tegnestue BIG har designet en stor rækkehusbebyggelse med navnet Sneglehusene. Vi får en fortælling om og en rundvisning i Nye, der vandt Byplanprisen 2022.
Efter frokost kører vi til havnebydelen Aarhus Ø og besøger et offentligt bud på en af fremtidens boligformer, nemlig Generationernes Hus. Her blander man familie-, ungdoms-, ældre- og plejeboliger, og så er der også daginstitution med 150 børn plus en cafe, hvor alle kan mødes. Vi bliver inviteret indenfor i de forskellige dele af bebyggelsen, der er skabt i samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.
Sidst på eftermiddagen sætter vi kursen tilbage mod Rude Strand.

Kl. 19.30 Et liv med oplevelser og udfordringer
v/ Bodil Jørgensen

Skuespilleren Bodil Jørgensen har gennem en lang karriere haft en stribe spændende roller og er kendt af mange fra film som “Hvidsten Gruppen”, TV- serier som “Badehotellet” , klassikere som “Den vægelsindede” på Det Kongelige Teater plus optræden i cabaret og revyer. Hun kan fortælle om et righoldigt liv med succes, prismodtagelser og store oplevelser, men også med udfordringer, smertelige tab og ulykker. Og ikke mindst : Glæden ved at blive mor i en moden alder.

 

FREDAG DEN 15. MARTS

Kl. 10.00 Fyrre år med Andesbjergene
v/ Morten Hesseldahl

Da Morten Hesseldahl i 2022 ragede uklar med sin bestyrelse på Gyldendal, stod han pludselig uden job. Det var en anledning til at rejse tilbage til det Sydamerika, han har besøgt utallige gange, siden han efter gymnasiet rejste et år med rygsæk gennem kontinentet. Hør om bjergene og landene, og hvorfor det er vigtigt en gang imellem at kunne se virkelig langt.

Kl. 13.30 Mulighed for fysisk aktivitet

Kl.15.30 Et løfte for livet
v/ Kirsten Jacobsen

Forfatteren Kirsten Jacobsen og hendes mand gav hinanden et løfte for livet: ”Hvis du bliver alvorligt syg, vil jeg aldrig overlade dig til en skæbne, du ikke selv ønsker. Hellere end at svigte vores løfte, dør vi sammen”. Men virkeligheden er altings prøve. Da hendes mand bliver ramt af en blodprop i hjernen, står Kirsten Jacobsen overfor umulige valg. Det har hun skrevet en stærk og personlig fortælling om.

Kl. 18.00 Afslutningsmiddag.
Herefter musikalsk underholdning ved Niels Erichsens trio.

 

LØRDAG DEN 16. MARTS

Kl. 09.00 Morgensamling – herefter afrejse.