5. – 10. februar 2024

Kursus nr. 6

Standardpris kr. 5.550,-

Kurset er afholdt – et lignende kursus afholdes i februar 2025

Hvad er det, litteraturen kan? Det kan der naturligvis gives mange svar på. Men et godt bud kunne være, at litteraturen kan åbne vore øjne for verden ved at vise den på en anden måde, end vi er vant til.

Litteraturen kan styrke vores indlevelse samt forståelse af os selv og andre. Litteratur er desuden værdifuld for den enkelte og for vores fælles kultur og sammenhæng. Noget litteratur er holdbart i generationer, andet popper op og forsvinder. Lader smag og kvalitet sig diskutere?

I dagene på Rude Strand vil forfattere fortælle om deres forfatterskaber og en række foredragsholdere vil fortælle om deres læsefrugter.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage i kurset.

UDFLUGT
Biograftur til Biffen i Odder

MEDVIRKENDE
• Trisse Gejl, forfatter, cand.mag. i æstetik og kultur
• Lillian Hjorth-Westh, foredragsholder, tidligere højskoleforstander
• Else Bisgaard, forfatter lektor, cand.mag. i dansk og religion
• Bodil Johanne Jørgensen, forfatter
• Steen Jørgensen, cand.phil. i musik, organist
• Helle Erdmann Frantzen, historiefortæller, cand.mag. i religion og filosofi
• Hanne Odgaard, pianist
• Peder Frederik Jensen, forfatter og bådebygger
• Kirsten Grønlund, højskolelærer

KURSUSLEDERE
Eva Marie Bach og Aage Augustinus

Program

MANDAG DEN 5.FEBRUAR

Kl. 13-14 Ankomst og indkvartering
Kl. 14.45 Præsentation og intro til kurset
v/ Eva Marie Bach og Aage Augustinus

Kl. 15.30 Martin Andersen Nexø
v/ Lillian Hjorth-Westh


Martin Andersen Nexø er en af vore største og kendteste digtere. Han blev født i 1869 på Christianshavn, voksede op i Nexø på Bornholm og døde i 1954 i Dresden. Alle kender hovedværkerne »Pelle Erobreren« og »Ditte Menneskebarn«, som er filmatiserede. Men også hans erindringsværk »Et lille kræ«, »Under åben himmel«, »For lud og koldt vand« og »Vejs ende«, er bøger der gør indtryk. I foredraget fortæller Lillian om Nexøs historie.

Kl.19.30 Fællessang fra Højskolesangbogen
v/ Hanne Odgaard og Aage Augustinus

TIRSDAG DEN 6.FEBRUAR

Kl.10.00 Pelle Erobreren
v/ Lillian Hjorth-Westh
Martin Andersen Nexø skrev denne roman i starten af 1900. Gode romaner holder evigt. Og det gør »Pelle Erobreren«!  Romanen handler om at finde sit naturlige voksested, om et værdigt liv, om fællesskab og drømme – ja den handler om meget mere.  Bille August lavede en fremragende film i 1980’erne over romanens første bind »Barndom«. Der er 3 bind mere. Lillian fortæller i foredraget om Pelles gribende historie gennem hele romanen.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl. 15.30 Limfjordsdigtere – vågen flugt, fjordens magt
v/ Else Bisgaard


Limfjorden er et vand, omgivet af en mangfoldighed af forskellige landskaber og miljøer og har gennem mange år spillet en væsentlig rolle som lokation for kunstnerisk og litterær udfoldelse.
Foredraget giver indsigt i dén litteratur og nogle af de litterære perler, der voksede ud af Limfjordsbølgerne. Det består af en række nedslag i litteraturhistorie og samtidslitteratur med afsæt i Limfjorden. Det beskæftiger sig med kendte forfattere og med mindre kendte, hvis værkers litterære kvaliteter er mangeartede og overrasker ved både udsyn og dybde.

Kl.19.30 Omkring Benny Andersen – en lystvandring i Benny Andersens forfatterskab
v /Aage Augustinus
Særlige temaer vil blive taget frem og blive belyst, bl.a.: Hvad er kultur? Hvad vil det sige at være dansk? Hvad er tiden for en størrelse?
Hos Benny Andersen er der inde bag morskaben ofte et eller andet på spil, som er afgørende for vort liv for og med hinanden. Livet er nu engang ikke det værste man har.

ONSDAG DEN 7.FEBRUAR

Kl.10.00 »De unævnelige«
v/ Trisse Gejl


I Trisse Gejls selvbiografiske roman »De unævnelige«, siger hun alt det, hun aldrig før har sagt, og hun nævner alle dem, man ikke talte om. Bogen handler om fortielser nedarvet gennem to generationer. Om de usynlige spor af smerte, de unævnelige og de døde trækker gennem os.
Hun fortæller om sin mors selvmord, da hun var barn, om sine egne nedarvede depressioner, men også om stærk livsappetit og om et spraglet forfatterliv gennem 30 år – med nedslag i vores alles kollektive erindringer. Alt dette hun fortæller hun om på Rude Strand.

Kl. 13.30 Mulighed for fællessang
v/ Hanne Odgaard

Kl.15.30 Auður Ava Ólafsdóttir
v/ Eva Marie Bach
Eftermiddagen er tænkt som en inspiration til islandsk litteratur med særligt fokus på Auður Ava Ólafsdóttirs forfatterskab. Auður Ava Ólafsdóttir har siden sin debut med »Stiklingen« i 2009, udgivet adskillige romaner, som er oversat til dansk og til en lang række andre sprog. Hun fik Nordisk råds litteraturpris i 2019 for romanen »Ar«. Hovedpersonerne i hendes romaner er herlige almindelige mennesker, som kommer ud i svære situationer i livet, situationer, som er genkendelige for os som læsere, og som de på fin vis at kommer videre fra. Gennemgående opmuntrende historier, som måske skriver sig ind i en nyere trend, kaldet uplit/uplifting literature.

Kl.19.30 Den store litterære quiz
v/ Eva Marie Bach & Aage Augustinus

TORSDAG DEN 8.FEBRUAR

Kl.10.00 Kunsten at skrive på virkeligheden – et foredrag om Tage Skou-Hansen
v/ Aage Augustinus
”Der må ske noget i livet, før der kan ske noget i kunsten”. I forfatteren Tage Skou-Hansens (1925 – 2015) eget liv skete der i de sidste besættelsesår dét, der på afgørende vis satte sig dybe spor i et omfattende forfatterskab. Her er det tydeligt, hvor afhængige vi er af dem, der gennem levet liv og egne erfaringer i deres kunst udtrykker førstehåndskendskab til værdierne. I sine 7 romaner om Holger Mikkelsen tager Skou-Hansen livtag med sin egen historie og den store samtidshistorie. Med sin troværdige menneskeskildring og sit realistiske tidsbillede af Danmark fra besættelsestiden og frem til år 2000 er der tale om en nyklassiker i dansk litteratur.

Kl. 13.30 Mulighed for gåtur

Kl.15.30 »Den forbandede ø« og det gode liv
v/ Bodil Johanne Jørgensen


Et foredrag med udgangspunkt i bogen »Den forbandede ø« om forfatterens opvækst på Alrø i 1950erne og 1960erne.
På overfladen var alt idyl og godt på øen. Men her var også social kontrol og andre normer. Bodil beretter om, hvordan hun overlevede og lærte at værdsætte naturen, og hvordan hun kæmpede sin egen kamp i familien. Bodils navnesøster, skuespilleren Bodil Jørgensen, siger, at man skal køres over af en traktor for at lære at værdsætte livet. For foredragsholderen findes der andre måder, man kan blive kørt over på.

Kl.19.30 Musikalsk genfortælling af Selma Lagerlöfs legender
v/ Helle Erdmann Frantzen & Steen Jørgensen
Det var absolut velfortjent, da Selma Lagerlöf, som den første kvinde modtog Nobels litteraturpris i 1909. Al hendes litteratur er gennemsyret af stor fortællekunst og eviggyldige temaer om skyld, selvopofrelse og forsoning, der giver tanker til overvejelse. Det oplever man, når man læser hendes romaner, noveller og legender. Aller stærkest bliver oplevelsen dog, når den fortælles. Når Helle Erdmann Frantzen fortæller Selma Lagerlöf’s legender ledsager Steen Jørgensen historierne med musik, som understreger fortællingernes stemning på akkurat samme måde, som underlægningsmusikken åbner oplevelsen, når vi ser en god film.

FREDAG DEN 9. FEBRUAR

Kl. 9.30 Filmen »Toves værelse« i Biffen i Odder


I 1960’erne lever Tove Ditlevsen sammen med Ekstra Bladets chefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ægteskab, der har sin helt egen særlige dynamik, og hvor der er kort fra kærlighed til had, fra elskelige komplimenter til ond sarkasme. Da den unge forfatter Klaus Rifbjerg kommer til frokost for at diskutere deres fælles lidenskab, litteratur, har han ingen idé om, hvad der venter ham. Men inden længe bliver han en brik i deres ægteskabelige magtspil, hvor alle kneb gælder.

Kl. 13.30 Mulighed for fællessang
v/ Hanne Odgaard

Kl.15.30 »Rans Vilje«
v/ Peder Frederik Jensen


Peder Frederik Jensen taler med udgangspunkt i sin seneste roman, »Rans Vilje«, om flodbølgen, der ramte Syddanmark i 1872. Hvordan hænger historien om flodbølgen sammen med vores tids sociale, geografiske og naturmæssige problemer? Et foredrag om det enkelte menneskes skæbne og om naturen, vi forsøger at leve i.

Kl.17.30 Hvidvin i dagligstuen
Kl.18.00 Festaften
Musikalsk underholdning med Michelle Elmhøj, sang og James Khoanyana, klaver.

LØRDAG DEN 10.FEBRUAR

Kl. 9.00 Kort morgensamling – herefter afrejse